De bij, het eerste waaraan we denken “Bah, wat een akelig beest”. We hebben reden genoeg om niet van de bij te houden. De bij kan heel erg irritant zijn in de zomer. Wanneer je buiten lekker aan het genieten bent van je lunch kunnen ze behoorlijke last zijn. Bijen komen af op zoetigheid. Ook een prik van de bij en de wesp kan heel gevaarlijk zijn. Een prik van de bij kan fataal zijn voor mensen met een bijenallergie. Maar toch wordt de bij steeds populairder, best raar he? Je zult je wel afvragen waaraan dit ligt.
Ondanks de meeste mensen niet van bijen houden zijn het insecten die we nodig hebben. Zonder de bijen kan er geen bestuiving plaats vinden. En zoals we allemaal weten is bestuiving nodig omdat meer dan 75% voedingsgewassen zich aan de hand daarvan ontwikkelen. Zonder de bijen zouden wij niet kunnen genieten van bepaalde groente- en fruitsoorten. Zo zijn onder ander kersen, appels, mango’s, paprika’s en courgettes sterk afhankelijk van de bij. Ook de zonnebloem zal ophouden met bestaan zonder de bij.
Velen onder ons proberen de laatste jaren toegevoegde suiker te vermijden. Suiker wordt de laatste jaren door velen vervangen met honing. De honing hebben wij te danken aan de bijen. Honing bestaat uit nectar van de bloemen. De nectar wordt door de bijen gezogen uit de bloemen wordt daarna gebracht door hun gebracht naar het nest. De andere bijen slikken de nectar in en nadat deze verteerd is, spuiten ze deze weer in de raat. De raat krijgt daarna een waslaagje, deze dient als een beschermlaag. De kleur en de smaak van de honing wordt bepaald door het type bloem waarvan deze afkomstig is. Zo heeft de honing afkomstig van paardenbloem een ander smaak en kleur.
Wil de imker de honing gaan verwijderen, dan zal hij heel voorzichtig te werk gaan. Hij verwijdert eerst de bijen van de raat en neemt vervolgens een vork om de waslaag te verwijderen. Hierna plaatst hij de raat in een centrifuge, de honing wordt daarna uit de raat geslingerd. De honing wordt daarna 3 tot 5 dagen in een gesloten container geplaatst. Hierdoor gaan de wasresten en andere stoffen aan de bovenkant drijven. De imker zal de honing hierna zeven en in potjes plaatsen.
Waarom is het consumeren van honing gezond?
-
Heb je last van haarroos, dan is het gebruik van honing de beste oplossing. Honing zorgt er ook voor dat je hoofdhuid minder gaat jeuken.
-
In plaats van hoestdrankjes kun je bij hoest een lepel honing innemen. Honing zorgt ook ervoor dat je minder last hebt van een keelontsteking.
-
Honing is de beste oplossing voor sporters. Het biedt extra energie.
- Honing vermindert ook diarree.
No Comments