De impact van internet op het studentenleven

Internet is helemaal niet meer weg te denken uit het dagelijks gebeuren. Het wordt haast door een ieder gebruikt, voor van alles en nog wat. De mogelijkheden zijn oneindig en voor sommigen nog steeds onvoorstelbaar. Van het zoeken van informatie via Google, het gebruik van WAP tot het betalen van rekeningen via jouw bank instelling en nog veel meer. Als we kijken naar wat voor impact het internet heeft op het leven van studenten, moeten een aantal zaken in acht worden genomen. Als het oorspronkelijke doel van internet was om studenten en tieners efficiënter te laten werken, maakt het nu dat ze helemaal geen werk verrichten.

Hoeveel tijd besteedt de student nuttig op het internet?

Waarvoor het internet onder andere gebruikt kan worden, is als communicatiemiddel via instant messaging en elektronische mails. Maakt dan niet uit op welke afstand de zender en ontvanger zich van elkaar bevinden. Het gaat niet zo zeer om hoeveel tijd jij als student je begeeft op het internet, maar meer hoe nuttig jij die tijd en de eventueel ingewonnen informatie gebruikt. Op educatief gebied laat het internet toe dat de scholen en studenten kennis kunnen uitwisselen met betrekking tot verschillende vakken en onderwerpen.

De hedendaagse student kan het internet moeilijk ontwijken

Vandaag de dag zijn bijna alle scholen/colleges overgestapt naar een laptop-projector systeem in de leslokalen, er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van een schoolbord en krijt, de lessen zijn dan ook online video’s die worden afgespeeld. De leraren gaan mee met de technologie, zodoende krijgt de student meer opdrachten via zijn/haar studenten e-mail of via de online portal van de instelling.
Dankzij de digitalisering van open domeinen materiaal uit openbare bibliotheken over de hele wereld zijn massa’s boeken, tijdschriften en andere substantiële middelen via het internet toegankelijk. Dit stelt de leerlingen in staat om via enkele klikjes gemakkelijk nieuwe informatie te vinden en gebruik van te maken.

Enkele negatieve effecten van het internet op studenten

• Gebrek aan persoonlijk contact. Door onverklaarbare redenen vindt men het communiceren via sociale media gemakkelijker dan de ouderwetse manier ( face to face). Je staat er niet bij stil dat wanneer gekozen wordt voor internet telecommunicatie boven persoonlijke, dat relaties met familie en vrienden aangetast worden.
• Gebrek aan creativiteit. Doordat alles binnen handbereik is en bijna letterlijk wordt voorgekauwd, kost het minder moeite en denkwerk om problemen op te lossen. Dus geen rede om creatief te zijn.
• Het verspillen van kostbare tijd mag zeker niet ontbreken als de negatieve effecten genoemd worden. Veel vaker blijft de gebruiker langer bezig op het internet dan afhankelijk de bedoeling was. Internet had de bedoeling oneindig veel informatie te bezitten, maar er is ook oneindig veel amusement. Hoe meer tijd verspild wordt op het internet, hoe minder tijd overblijft om andere belangrijke taken uit te voeren. Aan het einde van het kwartaal zijn de cijfers omlaag en de rekeningen omhoog.
• Als het fysiek aspect bekeken moet worden, is er een degelijk verschil te merken in lichamelijke beweging van studenten die het overgrote deel van hun tijd doorbrengen op internet in vergelijking met degenen die de tijd beter indelen en tijd vrij (kunnen) maken om actief te zijn. Om deze zelfde reden zijn er tussenpauzen ingedeeld in het lessenrooster, zodat jij als student kan mentaal kan rusten.
• In ergere mate is internet verslaafd te zijn. Dit zorgt ervoor dat jij als student late avonden maakt door bezig te zijn met het bekijken van filmpjes en daardoor jouw hersenen en lichaam niet de nodige rust krijgen. Als jij je aanmeldt op deze website kun je de laatste nieuws ontvangen op het gebied van internet.

Het is moeilijk te bepalen hoe het gebruik van internet gaat werken op elke persoon, zo ook op elke student wanneer die wordt blootgesteld aan deze onbeschrijflijke wereld met ongelimiteerde data en mogelijkheden die vrij zijn te ontdekken. Ben jij sterk genoeg om deze verleiding te weerstaan?

Related Posts

No Comments

Leave a Reply