De plaats van internet in de hedendaagse samenleving

Ping!! Je hebt een melding binnen. Dat geluid hoor je de hele dag door, als je nou thuis bent of niet. Is het niet jouw smartphone, dan is het die van een collega of van een voorbijganger. Internet is dan wel nodig, hetzij een datapakket van je service provider of gratis Wi-Fi. Internet is zodanig ingeslagen dat (de eenvoudigste) apparaten tegenwoordig ontworpen worden met de mogelijkheid te verbinden op jouw netwerk thuis. Denk maar aan een alarmsysteem, beveiligingscamera’s, erf –en huisverlichting die, mocht je wat extra centjes neertellen, met de optie komen om via het net aan en uit te schakelen naar wens.

Gemak dient de mens!

Dat internet niet meer weg te denken is, is een feit! Door de vele mogelijkheden die het net biedt, ben je gauw geneigd iets meer te investeren in apparatuur om te kunnen genieten van de voordelen. Het is ook niet raadzaam om bijvoorbeeld een computer aan te schaffen die zo traag is dat je niet kan genieten van de internetsnelheid die binnenkomt via de router. Nee, dan besteed je liever iets meer.

Je hoeft niet eens meer uit huis om de krant te kopen, want dat nieuws heb je vroeg in de ochtend al kunnen lezen. Nieuws over het algemeen wordt in zijn geheel toegediend. Met nieuwsberichten via het net kun je kiezen wat je leest of bekijkt.

  • Studenten hoeven geen ‘kostbare’ uren meer te verliezen in de bibliotheek zoekend naar informatie. Soms vind je ook niet alles wat je zoekt. Typ maar een zoekwoord in op Google, je wordt met een zee van informatie overrompeld. Nu maar kiezen wat je nodig vindt t e gebruiken.
  • Nieuwe opening voor de do it yourself mensen; met filmpje op Youtube is iedereen tegenwoordig een vakman; of het nu gaat om het vervangen van je CV ketel of het instellen van een slimme thermostaat.
  • Haast alle apparatuur in huis dat op afstand te bedienen valt, wordt tegenwoordig gebouwd met de optie om te verbinden op een netwerk. Doe je dat in huis, creëer je een home network. Al die apparaten ontvangen en verzenden informatie van en naar mekaar toe, ligt aan jou of je een app download voor de mobiel of een speciale home appliances remote aanschaft om die apparaten te bedienen.
  • Lange rijen in banken voor overmakingen en transacties worden vermeden. Niemand wacht graag in een lange rij, vooral niet als je voor iets moet betalen zoals: de maandelijkse rekeningen, belasting. Je loopt waarschijnlijk met geld op zak, niet wetende als iemand met kwade gedachten op de loer is. Veilig ben je dan thuis achter de pc, denkende dat het ergste dat je kan overkomen het kwijtraken van jouw inloggegevens is.
  • Het is helemaal te gek met de mogelijkheid online te shoppen, tot in het buitenland nog wel. De winkels die meegaan met dit fenomeen voelen aan wat de tijd van hen vraagt en bieden die service, met levering tot aan huis. Amazon bijvoorbeeld, die slaan haast alle concurrenten uit het veld.

Zo bekeken, alles op een rijtje gezet, brengt het internetten veel voordelen met zich mee. Je bespaart energie, tijd, benzine. Je bent veilig thuis, niets overkomt je in het verkeer. Allemaal mooi en waar. Maar wat doe je nu met die beschikbare tijd? Mocht je constant bezig zijn op het net, win je die bespaarde tijd werkelijk terug?

Het antwoord op deze vragen kan jij alleen voor jezelf bepalen. Dit allemaal hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je met zoveel mogelijkheden van het internet doet en hoe je het gebruikt.

No Comments

Leave a Reply